Tarinoita kestävyysmurroksesta

Tarinoita kestävyysmurroksesta-kampanja on osa Kuudella polulla kestävyyteen hanketta, joka on Suomen kulttuurirahaston Argumenta-apurahan tukema tieteiden välinen hanke. Hanketta vetää Kestävyyspaneelin yhteisö ja Suomen ympäristökeskus SYKE. Hankkeen päätöstilaisuus järjestetään 26.9.2022 Helsingin keskuskirjasto Oodissa.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät arjessamme enenevissä määrin, eriarvoisuus kasvaa, lajikato kiihtyy ja muun muassa jäteongelmien kaltaiset kulutusyhteiskuntamme oireet kasautuvat. Kestävyyspaneelin Kuusi polkua kestävyyteen tarjosi vuonna 2020 ratkaisuksi monialaista järjestelmätason kestävyysmurrosta.

Monimutkainen ja asiaan vihkiytymättömälle jopa luotaantyöntävän kuuloinen käsite ei kuitenkaan välttämättä kerro suurelle yleisölle paljoakaan.

Kuudella polulla kestävyyteen -hankkeen keskiössä onkin kestävyysmurroksen tarinallisuus. Pyrimme nostamaan esille kuuden järjestelmän kestävyysmurroksen keskeisiä pullonkauloja ja tarinallistamaan kestävän kehityksen askeleita. Hankkeen aikana hyödynnetään erilaisia tarinallistamisen työkaluja, kuten infografiikkaa, vastamainos-huumoria ja valokuvia.

Vuosina 2021-2023 hanke järjestää työpajoja ja tarinallistamistilaisuuksia yhteistyössä eri kirjastojen ja museoiden kanssa. Tuomme yhteen eri tieteenalojen tutkijoita ja tavallisia ihmisiä luomaan yhteistyössä kestävyysmurroksen kieltä ja tarinoita saavuttaaksemme yhteisen näkemyksen siitä, millaisia kestävä hyvinvointi, ruoka, energia ja talous voisivat olla.

Hanke käynnistyi keväällä 2021 kestävyysmurroksen tarinallistamista käsittelevällä paneelikeskustelulla podcastin muodossa. Kesällä Tarinoita kestävyysmurroksesta -valokuvakampanjassa kerättiin Raision, Kotkan ja Kuhmon valokuvia kestävyysmurrokseen liittyen, ja syksyllä nämä kuvat olivat esillä osana edellä mainituissa kaupungeissa järjestettyjä Tarinoita kestävyysmurroksesta -näyttelyitä.

Näyttelyiden yhteydessä järjestettiin myös kestävyysmurros-työpajoja, ja niistä viimeisenä järjestetyn Kuhmon työpajan koosteen voi käydä lukemassa täältä.

Kuudella polulla kestävyyteen -hanke päättyy 26.9.2022 järjestettävään Nuorten planeetta -tapahtumaan, jossa kansanedustajat vastaavat nuorten kysymyksiin ja huoliin ilmastonmuutokseen ja kestävyysmurrokseen liittyen. Lisää tapahtumasta tietoa löydät täältä.

kemu_logo_nimi_väri